2021 - NIEUWE RICHTLIJN – NIEUWE MANIER VAN WERKEN

Door voortschrijdend inzicht heeft de NZA besloten het huidige protocol ten aanzien van gebitsreinigingen te veranderen. Hierdoor zijn mondhygiënisten verplicht 1 x per jaar te meten en/of de PPS bevindingen te op te schrijven en u te voorzien van informatie omtrent dit (nieuwe) tandvleescijfer.

Ik hoor uw denken: “wat is het voordeel voor mij als cliënt? Naast duidelijker inzicht in uw (toekomstige) tandheelkundige situatie kunt u deze informatie gebruiken om in de toekomst uw (eventuele) zorgverzekering hierop aan te passen. Hieronder leest u meer over alles wat met deze nieuwe PPS score te maken heeft.

Inzicht in uw situatie

De uitkomsten van het onderzoek krijgt uitgeprint mee, zo kunt u ze zelf inzien maar ook delen met uw tandarts.

Een PPS score is gedeeltelijk compleet zonder röntgenfoto’s.
Helaas krijg ik tot op de dag van vandaag nog van weinig tandartsen de actuele röntgenfoto’s toegezonden. U helpt mij door uw tandarts te vragen de actuele röntgenfoto’s met mij te delen. Ik heb geen volledig beeld zonder deze röntgenfoto’s.

Zonder foto is het voor mij: ‘de gang dweilen door de brievenbus’

De uitleg over de PPS score:

→ PPS 1 Bij deze score zijn er pockets tot en met 3mm. Het tandvlees is voldoende gezond. Er wordt gestreefd naar behandelingen en instructies waarbij deze situatie behouden blijft.
→ PPS 2 Bij deze score zijn er pockets tot en met 5mm. De gezondheid van het tandvlees bevindt zich op een kantelpunt van “het gezond zijn”. Bloedend tandvlees en tandplak verergeren dit. Verbetering is vaak te vinden in het optimaliseren van uw dagelijkse zelfzorg. Helpt dit niet dan kunnen we de behandelfrequentie iets verhogen naar 3 of 4 maanden.
→ PPS 3 Bij deze score zijn er pockets van 6mm en dieper. Er is sprake van afbraak van bot. Soms kan het nodig zijn om bij deze score een intensievere behandeling te starten of u door te verwijzen naar een praktijk voor parodontologie.

Het gebruik van behandelcodes en uw kosten in 2021

→ PPS 1  declareren we de preventieve codes: de M codes.
→ PPS 2  PPS 3 declareren we de tandvleesbehandeling nazorg codes: de T code De PPS score kan u dus helpen bij het zoeken naar de juiste tandartsverzekering.
Uitleg van de codes op uw nota:

U vindt op uw nota dus vanaf nu 1 codering meer, het opnemen van de status. Omdat ik een kleine praktijk heb met lage kosten zijn mijn tarieven ook een stuk voordeliger dan die bij grotere praktijken. HIER kunt u het prijsverschil teruglezen. In uw uiteindelijke nota zit hierdoor minimale tariefsverhoging ten opzichte van voorgaande jaren.

Uw nota wordt verzorgd door infomedics. Zij beheren al onze facturen en kunnen al uw vragen beantwoorden. Kijk voor meer informatie HIER