Gepost op

Cariës van Houten?

Vraag 1; Kan ik mijn kind gaatjes vrij houden?
Ja dat kan. Door het toepassen van het Gewoon Gaaf programma (stappenplan gericht op drie leeftijdsgroepen van kinderen)
Uit recent wetenschappelijk onderzoek in Nederland (dr. Erik Vermaire 2013) blijkt dat de Gewoon Gaaf-methode tot 70% minder caviteiten kan leiden.

 

 

Vraag 2: Waarom heet het speciaal “Gewoon Gaaf”? Mijn tandarts doet aan normale preventie…..
Omdat het geen poetslesje is…

Ik geef een voorbeeld: In een grote jeugdtandzorg organisatie claimen ze dat ze aan Gewoon Gaaf doen. Maar ze doen eigenlijk heel iets anders.
Er worden op scholen 4 jarige kinderen uit klassen gehaald en in een tandartsbus gezet en daar wordt dan door een tandartsassistent 20 minuten aan een kind uitgelegd hoe ze moeten poetsen. Dat is géén Gewoon Gaaf, dat is geld binnenharken. Gewoon Gaaf is samen met de ouders een pact sluiten om een 4 jarig kind gaatjes vrij te houden. Dat doe je door ouders voor te lichten, motivatie te onderzoeken, belemmeringen uit te vragen en kleine smart doelen (doe het zelfies) af te spreken.

 

 

Vraag 3: Waarom biedt mijn tandarts dit niet uit zichzelf aan?
Helaas levert gaatjes maken voorlopig nog meer op dan gaatjes voorkomen. Dat is een fact.
Tijd plannen voor iets wat minder geld oplevert is een keuze die niet iedereen maakt…
Je bent erg overgeleverd aan de mate van commercialisatie van je tandartspraktijk op dit moment.Gelukkig zijn er wel 175 mondhygiënisten én tandartspraktijken die Gewoon Gaaf goed toepassen

(Editors note) Overigens 175 praktijken van de ruim 6000 praktijken is best weinig vind ik persoonlijk…..

Vraag 4: Hoe krijg ik de beste Gewoon Gaaf behandeling voor mijn kind
Door wie wilt u dat uw kind behandeld wordt? Maak uw keuze! De meeste mensen zullen zeggen; Ik denk de tandarts, ik kom daar al jaren… Dat kán een prima keuze zijn. Toch zitten daar wat kanttekeningen aan.De meeste tandartsen u zullen vertellen uw kind mee te nemen als het 2.5 jaar oud is. Echter 2.5 jaar is gewoon te laat. Gewoonten in tandenpoetsen, eten en drinken zijn al gemaakt en zijn tegen die tijd moeilijk te wijzigen.  Gewoon Gaaf is voor alle kinderen beschikbaar vanaf 1 tand!

 

Onderzoek of uw tandarts Gewoon Gaaf ondersteunt.
Zo niet dan kunt u altijd naar een zelfstandig gevestigd mondhygiënist met uw kind.
Daar kunt u zonder verwijsbrief een afspraak maken voor uw kind. De HBO opgeleide mondhygiënist kan bij uw kind Gewoon Gaaf uitvoeren.

 

Ondersteunt de tandarts Gewoon Gaaf?
Perfect, volgende vraag is wie hem uitvoert? Ondersteuning wil niet zeggen dat hij een half uur uittrekt voor uw kind. We hebben hierboven immers geleerd dat gaatjes vullen meer oplevert dan gaatjes voorkomen.  Dikke kans dat hij/zij zijn tijd liever besteed aan het maken van een mooie kroon. Krijgt uw kind een afspraak bij die aardige tandartsassistent?
ls mondhygiënist ben ik enigszins bevooroordeeld maar ik denk dat je het beste kunt kiezen voor degene die er écht voor geleerd heeft. Dat is  (in een praktijk waar geen mondhygiënist is) dan de tandarts. Zeker omdat hij/zij het volle pond aan kosten declareert aan uw zorgverzekeraar, onder zijn naam…. U kunt daar dus om vragen.
Bij twijfel, bel dan gewoon de vrijgevestigd mondhygiënist in uw woonplaats!

U heeft een afspraak gemaakt bij een mondzorgprofessional waar u een goede klik mee heeft?
Mooi. Gewoon Gaaf is géén poetsinstructie maar een leefstijl veranderingHet bestaat uit verschillende stappen zoals: een (medische) vragenlijst een sociale vragenlijst (bijv. waar is uw kind uit schooltijd en bij wie woont uw kind) op deze manier kunnen we namelijk pas goed bekijken of er aanpassingen nodig zijn in eten, drinken poetsen bij uw kind.We bekijken daarna de mond, laten de tandplak zien, geven dán pas een poetsinstructie en gaan met u afspraken maken rondom de leefstijl van het gezin. Het vergt best wel wat moeite van een ouder, maar het is te doen!

 

U moet mee naar de afspraak tot 12 jaar.
Tot 12 jaar is het programma gericht op uw kind en u samen. Na 12 jaar gaan we uw kind voorbereiden op de verantwoordelijkheid die horen bij het groter worden. Ook hierop is het Gewoon Gaaf programma ingespeeld!